Reasoning

download report

Transcript Reasoning

Reasoning…
(Including Mathematics)
A. Irudaya Jothi M. Sc., M. Phil.,
Asst. Professor of Chemistry,
St. Joseph’s College(Autonomous),
Tiruchirappalli- 620002.
Importance of Intelligence
Tests
Enable us to classify people according to
their intellectual abilities as genius, bright,
normal, dull, deficient and so on.
 To
bring changes in method of teaching
or offer an intensive coaching for
average students and special training
and guidance to brighter students.
To choose the most appropriate person for a
particular profession.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
2
Nature of Intelligence
 Descriptive
not explanatory
Not only to label individuals but also to
help in understanding them
Make persons realize their potentials
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
3
 Contribute
to
self-understanding
personal development
&
Intelligence is not a single unitary ability,
but a composite of several functions.
Most intelligence tests can be regarded as
measures of scholastic
academic intelligence.
29 March 2016
aptitude
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
or
4
 The
Intelligent Quotient is both a reflection
of prior educational achievement and an
efficient
predictor
of
subsequent
educational performance.
The score on a test of academic intelligence
is an effective predictor of performance in
many occupations and other activities of
daily life.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
5
VARIETIES OF TESTS









Number Series
Alphabet Series
Venn Diagrams & Sets
Computational Ability
Time Calculation
Analysis of Arithmetical Operations
on Artificial Values
Directionality Test
Dissimilarity test
Ordering Test
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
6
I. Number Series
(A) Finding the missing number
(1)
89,83,79,73,71,67…………..
a. 61
b. 62
c. 63
d. 60
Answer: 61
(Prime Numbers:
2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,37,43,47,53,59,61,67,71,73,79,83,89,
97,etc….)
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
7
(2).
2,9,28,65,126………
a. 216
b. 217
c. 218
d. 219
Answer: 217
Hint: (1x1x1 + 1), (2x2x2 + 1)….
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
8
(3)
2,12,30,56,90,132…..
a. 150
b. 168
c. 182
d. 198
Answer: 182
Hint: ( 1 x 2, 3x4, 5x6, 7x8, 9x10, 11x12, 13x14…..)
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
9
(4) 13,35,57,79,911,1113……….
a. 1344
b. 1345
c. 1315
d. 1534
Answer : 1315
Hint :Successive odd numbers are in pairs.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
10
(5)
721,618,515,412,309………
a. 209
b. 206
c. 207
d. 210
Answer: 206
Hint: (Difference between two numbers is 103)
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
11
B. Odd-One-Out
(6) 4,9,16,25,49,121
(a) 4
(b) 9
(c) 16
(d) 121
Answer: 16
Hint: 2x2, 3x3, 5x5, 7x7, 11x11
4 x 4; 4 is not a prime number
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
12
(7) 2916,972,354,108,36,12
(a) 2916
(b) 972
(c) 354
(d) 36
Answer: (C) 354
Hint:Each number is one third of previous number. It should
be 324 instead of 354.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
13
(8) 10,34,130,204,290
(a)
34
(b)
74
(c) 130
(d) 204
Answer: (d)
Hint: The numbers in the given set are sum of
the squares of 1,3; 3,5 ; 5,7……….
Hence in place of 204, it should have been
(9x9)+(11x11)=202
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
14
C. STARTING A NEW SERIES
9. Find out the wrong number in the following series and
start a new series with that number. And find out the third
number in the new series.
3, 4, 12, 45, 190, 1005, 6055
a. 98 b. 96 c. 384 d. 386
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
15
3, 4, 12, 45, 190, 1005, 6055
a. 98
b. 96
c. 384
d. 386
Answer: 386
3x1+12=4,
4x2+22=12,
45x4+42= 196.
12x3+32=45,
So 190 is the wrong number.
Now 190 is the first number of the new series.
Following the same method,
190x1+12=191,
191x2+22=386.
Thus third number of the new series is 386.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
16
10. Find out the wrong number in the following series and start
a new series with that number. And find out the third number in
the new series.
3,4,10,34,136,685,4116
a. 22
b. 276
c. 72
d.3312
Ans: c. 72
Hint: 3x1+1=4, 4x2+2=10, 10x3+3=33; the wrong number is 34.
Starting a new series with that 34x1+1=35, 35x2+2=72,….
Thus the third number of the new series is 72.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
17
11. A number series is given. Below that a new
number id followed by a, b, c,d, e…..
Which of the given numbers will fit in the place of c?
2, 9, 57, 337, 2027
3, a, b, c, d,
e
a) 93
b) 15
c) 553
d) 3323
Ans: 553
Hint: 2, 2x6-3=9, 9x6+3=57, 57x6-5=337, 337x6+5=2027,……
3, 3x6-3=15, 15x6+3=93, 93x6-5=553
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
18
12. A number series is given . Below that a new number is
followed by a, b, c, d, e…..
Which of the given numbers will fit in the place of c?
2, 5, 13, 31, 69
7, a, b, c, d, e
a) 33
b) 43
c) 71
d) 90
Ans= c)71
Hint: 2, 2x2+1=5, 5x2+3=13, 13x2+5=31, 31x2+7=69
7, 7x2+1=15, 15x2+3=33, 33x2+5=71,
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
19
II. Alphabet Series
(13) Find the one which is different.
(a) BONE
CD
(b) OUTR (c)
IMLL
PQ
JK
(d) SPOT
TU
Answer: (d) SPOT
(SPOV should have been present.)
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
20
(14) In a code language SHOOT is written as TGPNU. How is
WATER written in that code?
(a) XZUDS
(c) VZSDQ
Answer: (a) XZUDS
(b) XBUFS
(d) VBSFQ
S-T
G-H
O-P
N-O
T-U
W-X
Z-A
T-U
D-E
R-S
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
2
1
III Venn Diagrams
(15)Point out the letter which represents
Indians and historians but not politicians
on the basis of these circles.
(1)
(2)
(3)
(4)
b
f
b and f
b and g
Indians
Historians
Politicians
Answer: (1) b
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
22
Which of the following Venn diagrams represents the
best relationships among the terms used in the questions?
A
B
15. India, Culcutta and Matta Kalappu
C
D
Ans: C
16. Players , students and girls
Ans: B
17. Players, uncle and aunt
Ans: D
18. India, Chennai and Gauhati
Ans. A
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
23
18. Five friends James, Amal, Anand, Arasi and Manju are painter, singer,
Dancer, poet, or sculptor. James and Amal are neither dancer nor
sculptor. Arasi and Manju are neither poet nor painter. Anand is neither
painter nor dancer. Amal and Anand are neither poet nor singer.
(i) Who is the poet?
a. James
b. Anand
(ii) What is Anand?
(iii) Who could be a
painter?
c. Amal
Friends/
Profession
Painter
d. Arasi
Singer
James
Dancer
Poet
x
Amal
x
x
X
x
x
x
x
Anand
x
Arasi
x
x
Manju
x
x
29 March 2016
Sculptor
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
X
24
IV Computational Ability
(19) Mohan is younger than his father by
20 years. 5 years ago his father was 3
times older than him. Find the age of his
father at present
(a)
(c)
30 years
35 years
(b)
(d)
25 years
none of these
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
25
Answer:
Let x, y be the father’s and Mohan’s age respectively.
x - y= 20 -----------1
(x-5)=3(y-5)
(x-5)=3y-15
x-3y=-15+5
x-3y = -10 -----------2
x - y = 20
x - 3y = -10 (-)
___________
2y=30
y=15
==> x=5
x-15 = 20
x=35
(Now the age of Mohan’s father is 35.)
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
26
(20) In a class, Ravi stands 15th from the top and
21st from bottom. How many students are there in
the class?
(a) 31
(b) 36
(c) 35
(d) none of these
Answer:
--- 15 20----20 + 15
35 students
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
27
V. Time Calculation Test
21. Which of the following is not a leap year?
(a) 2100
(b) 1704
(c) 1204 (d) 1996
Answer:
(a) 2100
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
28
22. How many Tuesdays are possible if the
last day of the month is Wednesday?
(a) 4 only (b) 5&4 (c) 5 only (d) 3 only
Answer: (b) 5&4
31-28= 3
31 is Wednesday
30 is Tuesday
29 is Monday
4 --- 28 days
5 --- 30 or 31 days
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
29
VI. Analysis of Arithmetical Operations on
Artificial Values
(23). If 84x13=8, 37x13=6, 26x11=6, then
56x22 = ?
(a) 36
(b) 39
(c) 7 (d) 11
Answer: (c) 7
Hint: (8+4) – (1+3), (3+7)-(1+3), and
so (5+6)-(2+2)=7
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
30
(24). If 1=3, 2=5, 4=9, then 7= ?
(a) 15 (b) 13
(c) 17 (d) 11
Answer: (a) 15
Hint: Assigned codes are increasing at an interval of 2.
1=3, 2=5, 3=5, 4=9, 5=11, 6=13, then 7= 15…
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
31
(25). If 12=10 and 32=26, then 22=?
(a)
20
(b) 16
(c) 18 (d) 17
Answer: (c) 18
Hint:
Here 2 point decreases at every tens.
eg., 12=10, 22=18,
32=26
12-2=10 22-4=18 32-6= 26
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
32
VII. Directionality Test
(26). The post office is in the east of the school.
My house is in the south of the school.
Market is in the north of the post office.
In which direction in the post office with respect
to my house?
(a) North
(c) North-West
(b) North-East
(d) None of these
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
33
Answer:
Market
N
E
School
post office
Home
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
34
(27). Five boys are sitting in a circle facing the centre.
John is to the left of Murali.
Bala is to the right of Gopi but between Gopi and Sutha.
(i) Who is to the right of Sutha?
(a) Data inadequate
(b) John (c) Gopi
(d) Bala
(ii) Who is to the right of Gopi?
Answer: (i) (b) John
(ii) (d) Bala
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
35
VIII. Dissimilarity Test
(28) Red , Blue , Purple, Rose
(a) Blue
(b)
Purple
(c) Rose (d) Red
Answer: (c) Rose
Hint: Rose is a flower; Others are colours.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
36
(29).
Air & Oxygen, Mathematics & Geometry,
Flower & Petal, Teacher & Students,
Books & Sentences
(a)
(b)
(c)
(d)
Teacher & Students
Books & Sentences
Flower & Petal
Air & Oxygen
Answer: (a) Teacher & Students
Hint: In every pair, the second is a constituent of
the first one.
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
37
IX. Ordering Test
(30). John is six months younger to Jeni while Joe is
three months younger to Anto. When John was born,
Joe was two months old. Anto belongs to the age
group of six while John belongs to the age group of
five. Who is the oldest?
(a) Joe
(b) Jeni
(c) Anto
(d) John
Answer: (b) Jeni
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
38
Hint:
Jeni
Anto
2 Joe
John
3
6
Age Group 6
Age Group 5
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
39
References:
Dr Shyam Anand, UGC-NET Compulsory Paper-I, 2nd revised
Ed.,Bookive.
 R S Aggarwal, Quantitative Aptitude, S. Chand, 1989.

29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
40
Thank You
YOUR COMMENTS ARE WELCOME!
[email protected]
29 March 2016
Reasoning, UGC-I, AIJ, SJC.
41