Who Wants to be a Climate Change Hero Game

download report

Transcript Who Wants to be a Climate Change Hero Game

Who wants to be
a…….
Climate Change
Superhero?
Guy Dauncey 2007
www.earthfuture.com
How to play
•
Teams of 4/5 – choose a team name
•
All teams will be asked each question
to test your environmental knowledge
•
Hold up your card with the answer on
(A,B,C or D)
•
There are two categories
- Behaviour Change
- Climate Change and the Environment
•
The winner is the team with the
most correct answers!
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Category 1: Behaviour Change
These questions see how much you know about how you can
change your every day behaviour to reduce your carbon footrint
and help the environment.
There are 5 main areas where you can change your behaviour:
Water
Travel
Food
Energy
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
Waste
PA: Laura Packham 2011
Behaviour Change Example Question:
What is this woman doing?
A) Talking to her light bulb
B) Putting in a
compact fluorescent light bulb
that uses less energy
C) Polishing her lamp
D) Dancing
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
B) Putting in a
compact fluorescent light bulb
that uses less energy
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 1: Which of these light bulbs
uses the LEAST energy?
A
B
C
D
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Incandescent bulbs waste 90% of the electricity they use producing
heat. CFL bulbs are much more efficient at producing light and
they last for up to 10 years
- You shouldn’t throw CFL lightbulbs in the garbage - recycle them
(eg at major hardware stores)
For more info look on BC Hydro’s website
or the Recycling Council of B.C.
(www.rcbc..bc.ca)
D
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 2: When you take a wash,
which uses the least energy?
A) a full bath
B) a 5 minute shower
C) a 6 minute shower
D) a 6 minute shower
with a low flow
showerhead
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Low flow showerheads cost as little
as $15 and can help your family save around
$100 dollars a year on their energy bills
D) a 6 minute shower
with a low flow
showerhead
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 3: Why is it important to check
your car’s tire pressure?
A) At the right pressure, the car
will use less fuel because
less of the tire is touching the
ground
B) If the pressure is too low, the
wheels will stop going round
C) If the pressure is too high, the
car will float like a balloon
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
ANSWER:
A) At the right pressure, the car
will use less fuel because
there will be less resistance
Did you know?
- Properly inflated tires last longer
as there is less wear on them
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 4: Why is it good to ride a bike?
A) It’s fun
B) It keeps you fit
C) It does not use any fossil fuels
D) All of the above
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
D) All of the above
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 5: If you absolutely have to take the
car to hockey practice, how could you save
fuel?
A) Don’t eat before you go
B) Only go on back roads
C) Car Pool with a friend
D) Play your music loudly
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Some cities have HOV (high occupancy vehicle) lanes
to encourage people to car pool to work
C) Car Pool with a friend
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 6: What is this girl doing?
A) Playing with a new toy
B) Adjusting the heat
C) Phoning a friend
D) Setting an alarm
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Turning the heat down by 1ºC saves 2%
on your energy bill
- A reasonable heating temperature is 19ºC
during the day, and 15 ºC at night
B) Adjusting the heat
with the thermostat
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 7: Waiting with the car engine
running is known as what?
A) Stopping
B) Idling
C) Running
D) Sputtering
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
B) Idling
Did you know?
- It is illegal to idle in B.C. and you can
get a ticket
- It uses less fuel to turn off the engine
and re-start it if you are stopped for 10
seconds or more
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 8: What is the name for electricity
that is drained from electronics when they
are plugged in but not in use?
A) Secret Electricity
B) Red Electricity
C) Phantom Electricity
D) Old Electricity
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- As much as 10% of your energy bill
could be due to phantom power
- Phantom electricity is also
sometimes called vampire electricity
C) Phantom Electricity
Buy Energy Star rated appliances –
they use 50% less energy!
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 9: What is your carbon
footprint?
A) The marks left behind when your dog walks
though last nights camp fire
B) The total amount of greenhouse gases
(including carbon dioxide) that you produce
through all of your activities
C) The print of a carbosaurus
D) The amount of carbon dioxide given off when you walk
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- The average Canadian person’s carbon footprint
is 22 times as big as a person in Ethiopia
- A carbon footprint may also be referred to as a
greenhouse gas footprint
B) The total amount of greenhouse gases
(including carbon dioxide) that you produce
through all of your activities
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 10: What is not an environmental
impact of producing meat?
A) It takes more energy to make a kg of meat than a kg of vegetables
B) Some animals belch methane (a greenhouse gas)
C) The manure (poo) from the animals in factory farms runs into rivers
causing pollution
D) When animals in factory farms communicate all at once it can be heard
from space
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Some clever farmers are using the manure
to make biogas to power their farms
D) When animals in factory farms communicate all at once it can be
heard from space
Did you know?
- sheep and cows are ruminants. They
have bacteria in their guts to help them
digest grass, but they produce methane,
which the sheep and cows belch out!`
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 11: Why is eating locally grown food better
for the environment?
A) There is less fuel used to transport the food
B) Less of the food rots during transportation
C) It sustains local farmers, who you can be friends with!
D) All of the above
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
-You can grow your own food which
is the most local and
environmentally friendly of all
- Most of our food travels 2,500km
to get to our plates
Try to buy seasonal food too because
food grown in heated greenhouses in the
winter might be powered by fossil fuels
D) All of the above
But, clever farmers are burning methane
from landfills to heat their greenhouses,
which is much better for the environment!
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 12: What is the largest category
of household garbage/recycling?
A) Paper & cardboard
B) Plastic
C) Glass
D) Metals
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
A) Paper & cardboard
Did you know?
- Recycling paper and cardboard in North America saves 41 million trees a year
- We should try to buy products made from recycled paper
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Category 2: Climate Change and the
Environment
These questions will test your
understanding of the science of
Climate Change and your
knowledge about the causes and
effects on the environment.
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 13: What is this thin blue line?
A) The Ocean
B) The Earth’s Atmosphere
C) The Northern Lights
D) Pollution made by airplanes
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
B) The Earth’s Atmosphere
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 14: Which gas is not a
greenhouse gas?
Oxygen
O2
A
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
B
Climate Change Showdown
2011-2012
C
D
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Oxygen
O2
C
Did you know?
- Oxygen makes up 20% of the atmosphere
- Greenhouse gases make up less than 1% of the atmosphere
but they are very important (in the right quantities!)
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 15: Which is not a fossil fuel?
A) Natural Gas
C) Wood
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
B) Coal
D) Oil
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Wood has not been fossilized.
It hasn’t been dead long enough.
If it was buried under pressure,
over a long time it would make coal!
C) Wood
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 16: Which of these things in BC
is not being effected by Global Warming?
A) Mountain glaciers
C) Salmon migration
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
B) Outbreaks of
Pine Beetle
D) The height of
Mount Waddington
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Rodgers Pass Glacier 1902 and 2002
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
D) The height of
Climate Change Showdown
2011-2012Mount Waddington
PA: Laura Packham 2011
Question 17: What is the greenhouse effect?
A) The warming effect a greenhouse has on the plants in it
B) The warming of the surface of the earth and the lower
atmosphere by greenhouse gases, which trap heat
C) A hole in the ozone layer that lets in harmful rays from the
sun
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Did you know?
- Without the greenhouse effect the Earth’s average
temperature would be –18ºC (instead of 15ºC)
B) The warming of the surface of the earth and the lower atmosphere by
greenhouse gases, which trap heat
Did you know?
- The hole in the ozone
layer is caused by CFC’s.
These chemicals have
been banned and the hole
is repairing itself.
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Question 18: What is your ecological
footprint?
A) A mark in the soil left when we go for a walk
B) A toy that you buy from an eco-store
C) A measure of our impact on the natural world caused when
we consume resources and create waste
D) A footprint left by an Ecosaurus
**Put as last slide**
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
Bonus question
If everyone on earth lived like the average
North American how many planets would we need?
Ecological footprints
around the world
C) A measure of our impact on the natural world caused when
we consume resources and create waste
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
7 gha
4.9 gha
2.2 gha
0.9 gha
Canada
UK
China
India
Climate Change Showdown
2011-2012
0.7 gha
Haiti
PA: Laura Packham 2011
If everyone on the planet lived like the average North American we would need
5 planets
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Bonus Question: Which two of the
following celebrities are vegetarian?
A)
B)
C)
D)
Brad Pitt
Adam Sandler
Paris Hilton
Georges Laraque
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
Answer:
A) Brad Pitt
D) Georges Laraque
(He’s actually vegan!)
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011
The
End
Guy Dauncey 2010
www.earthfuture.com
Climate Change Showdown
2011-2012
PA: Laura Packham 2011